Samenwerking parochies een feit

De Matthias-Laurentius parochie, Maria parochie en Laurentius parochie gaan per 1 januari 2020 fuseren tot 1 parochie onder de naam Sint-Dominicus parochie.

In 2016 kwam het Bisdom met de gespreksnotitie: “Kerk in een veranderende samenleving”. Deze notitie legde de nadruk op de noodzaak van vitale gemeenschappen, vitale financiën en regionale samenwerking. Zo hoopte het Bisdom lokale gemeenschappen voor te bereiden voor toekomstige uitdagingen.

Bovengenoemde parochies hebben de handschoen opgepakt en vanaf 2018 zijn we in gesprek. Iedere parochie heeft zo eigen zwakke en sterke punten en onze conclusie was al gauw dat samenwerking noodzakelijk is en zal leiden tot win-win situaties. Punten die ook van belang zijn:

– Pastorale team werkt al zo;

– Beperkt kosten besparing en expertise van de een wordt een voordeel voor allen;

– Op onderdelen is al samenwerking;

– Gezamenlijk kan meer nadruk gelegd worden op nieuw beleid zoals verschillende soorten beleving en nadruk op verschillende groepen in de lokale samenleving.

Op zich verandert er niet zo veel: dezelfde kosters, koren, collectanten en priesters. Elke parochie heeft nog steeds een eigen parochiecentrum. Bij onze parochie in 2020 op het Verdronkenoord. Een “win” kan zijn een professioneel parochieblad, meerdere evenementen en diverse vormen van vieringen en meer collectief aandacht voor millenniums.

In een komend parochieblad zullen wij nader ingaan op de ontwikkelde visie en missie, waarbij we meer nadruk willen leggen op een inspirerende cultuur (“Mysterio, Communio en Missio”).

De bovengenoemde parochies hebben elk een avond voor parochianen gehouden en over het algemeen kon men zich vinden in de uitkomsten. De verwachting is dat het Bisdom binnenkort met de noodzakelijke Decreet zal komen.

Reacties zijn gesloten.