Mariaconcert op 27 mei 2019

Het is inmiddels een mooie traditie dat in de maand mei de reeks orgelconcerten in de Laurentius van start gaat. In de katholieke kerk is mei de Mariamaand. Daarom zal het Duo Esmera – contratenor Jean-Sebastien Beauvais en organiste Una Cintiņa – een gevarieerd programma ten gehore brengen waarin Maria en de devotie aan Maria centraal staat. 

We vinden in de Mariaverering elementen terug uit vroegere religies en hun lenterituelen. Zo is de Romeinse moedergodin Maia te herkennen in gebedsstonden bij de Mariabeelden. Er wordt een rozenkrans gebeden, met 4×5 zo genoemde geheimen: de blijde geheimen, de droevige geheimen, de geheimen van het licht en de glorievolle geheimen. Elk geheim overweegt een voorval uit het Evangelie.

Ook in het concertprogramma worden verschillende aspecten uit het leven van Maria verbeeld. Zo is de meditatie van Albert de Klerk “dic nobis, Maria…” een illustratie van het verhaal van paasochtend: het stuk begint heel stil, wat somber, je hoort de droevige voetstappen van Maria die naar het graf van haar zoon gaat. Dan volgt de glorieuze ontdekking van het lege graf met een citaat uit de paashymne “Victimae paschali laudes” waaraan ook de titel van de meditatie is ontleend.

De woorden van de engel Gabriel en Elisabeth aan Maria vormen samen misschien wel het bekendste Mariagebed – het Ave Maria – een tekst die voor veel componisten een bron van inspiratie is geweest. De musici zullen drie verschillende composities van het Ave Maria laten horen, van Antonín Dvořák, Maija Einfelde en Max Reger.

Op het programma staan verder twee bijzondere compostities, geschreven op heel persoonlijke en unieke teksten van de dichters Novalis ( “Ich sehe dich in tausend Bildern”) en Paul Claudel (“La Vierge á midi”)

Het concert zou onvolledig zijn zonder het prachtige universele Mariagebed “Salve Regina” gecomponeerd door Giovanni Pergolesi. In dit stuk worden de kleuren en de nuances van de tekst verklankt in de zes delen waaruit het bestaat. Ieder deel krijgt zo zijn eigen karakter en dynamiek.

Maria concert op maandag, 27 mei 2019, aanvang 20.00 uur
Sint Laurentius kerk, Verdronkenoord 68, Alkmaar

Reacties zijn gesloten.