Muziek in de Laurentius

Locatie St. Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68 te Alkmaar
Informatie orgel Een belangrijk instrument in deze kerk is het Pels-orgel, dat in 2016 niet alleen gerestaureerd is maar ook verplaatst naar de oorspronkelijke plek op de koorzolder, alwaar het geluid veel beter tot zijn recht komt. Meer over het orgel kunt u lezen bij de pagina over het Pels-orgel.
‘Verhuur’ kerk Voor gebruik van de Laurentiuskerk voor een concert of evenement kunt u contact opnemen met dhr. K. Groenland.
Eigen concerten De muziekcommissie houdt zich bezig met de door de commissie zelf georganiseerde concerten, contact via dhr. H. Smit.
     
Hieronder ziet u de concerten en andere evenementen die in de komende maanden in de Laurentiuskerk gehouden worden. De lijst kan nog aangevuld worden met informatie en andere concerten dus blijf kijken!
     
Concert Franse orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuwDatum 12 augustus 2019
Dag maandag
Tijd 20.00 uur
Uitvoerende Jochem Schuurman, organist
Muziek Orgelmuziek van Vierne, Franck, Widor, Gigout, Vierne en Dupré
Extra info In het enorme orgelrepertoire neemt de Franse muziek uit de 19e en 20e eeuw een geheel eigen, bijzondere en zeer geliefde positie. Bij het concert hoort u een dwarsdoorsnede van muziek uit deze periode, gecomponeerd door componisten die als organist elk een positie bekleedden in één van de beroemde kerken van Parijs.
Wat kunt u zo al horen?
Van Gigout hoort u het snelle en lichtvoetige scherzo uit de bundel “Dix pièces pour orgue”, van Widor het eerste deel uit zijn 9e orgelsymfonie, waarin de orkestrale orgelklank in de volle breedte benut wordt. Dupré richt zich op sterke ritmiek, motoriek, virtuositeit en bijzondere registraties.
Entree € 10,- inclusief drankje na afloop  
     
Concert Orgelconcert ‘Parijse orgelgrandeur’
 
Datum 09 september 2019  
Dag maandag  
Tijd 20.00 uur  
Uitvoerende Tjeerd van der Ploeg  
Muziek Werken van Langlais, Gigout, Widor, Tournemire, Grunenwald, Dupré en improvisatie  
Extra info Bij het concert hoort u werken die geschreven zijn door organisten die in Parijs werkzaam waren. Organisten van de 19e en begin 20e eeuw.
Een greep uit het programma:
De blinde Langlais met een bundel met Neuf Pièces dat hij in de oorlogsjaren 1942/43 schreef. De delen Chant de joie, Chant de paix en Chant héroïque vormen een mooi drieluik vanwege de contrasterende muzikale inhoud met als onderwerpen vreugde, vrede en heldhaftigheid.
Eugene Gigout met het stuk Pièce Jubilaire, dat de typische kenmerken draagt van de stijl van Gigout: harmonieus en smaakvol.
Charles-Marie Widor met het Ave Maris Stella, met snelle trillers en echo-effecten.
Van Dupré klinkt van Final het laatste deel uit Sept Pièces op. 27. Marsachtige motieven, snelle beweeglijke middenstemmen waar het B-A-C-H motief hoorbaar is, worden gevolgd door een lyrisch middendeel gebaseerd op de openingsakkoorden van het stuk. De volgende sectie is hymnisch in een veelal gescandeerd ritme. De stormachtige beweging van het begin leidt tot een overrompelend slot.
De echte finale van dit concert is een improvisatie van Tjeerd Van der Ploeg. We laten ons verrassen!
 
Entree € 10,- inclusief drankje na afloop  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Concert ‘Snert’concert
Datum 08 december 2019
Dag zondag
Tijd 15.00 uur
Uitvoerenden Vocal-group Close-Up uit Alkmaar
Muziek Een hartverwarmend concert met veel heerlijke winternummers!
Extra info Na afloop is er een snertmaaltijd; zie ook www.vocalgroupcloseup.nl
Entree
De toegang bedraagt € 12,50 en t/m 15 jaar € 7,50. Dat is inclusief een kop ambachtelijke en oer-Hollandse erwtensoep met roggebrood en spek.
     
Concert Kerstconcert van de parochie  
 
 
 
 
 
 
 
Datum 15 december 2019
Dag zondag
Tijd volgt
Uitvoerenden koren, organist, saxofonist, samenzang
Muziek volgt
Extra info volgt
Entree volgt
   
Concert Orgelkerstconcert vierhandig  
 
 
 
 
 
 
 
Datum 29 december 2019
Dag zondag
Tijd 16.00 uur ?
Uitvoerenden Una Cintina en Erik-Jan Eradus
Muziek Uitvoering van de Notenkraker vierhandig
Extra info Ook kinderen zijn welkom bij dit concert!
Entree volgt