Muziek in de Laurentius

Locatie St. Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68 te Alkmaar
Informatie orgel Een belangrijk instrument in deze kerk is het Pels-orgel, dat in 2016 niet alleen gerestaureerd is maar ook verplaatst naar de oorspronkelijke plek op de koorzolder, alwaar het geluid veel beter tot zijn recht komt. Meer over het orgel kunt u lezen bij de pagina over het Pels-orgel.
‘Verhuur’ kerk Voor gebruik van de Laurentiuskerk voor een concert of evenement kunt u contact opnemen met dhr. K. Groenland.
Eigen concerten De muziekcommissie houdt zich bezig met de door de commissie zelf georganiseerde concerten, contact via dhr. H. Smit.
     
Hieronder ziet u de concerten en andere evenementen die in de komende maanden in de Laurentiuskerk gehouden worden. De lijst kan nog aangevuld worden met informatie en andere concerten dus blijf kijken!
     
Concert Orgelconcert ‘Spirituele expressie’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Datum 13 juli 2020
Dag maandag
Tijd 20.00 uur
Uitvoerenden Marja van der Ploeg
Muziek werken van Jongen, Benoît, Kint, Demessieux en Alain
Extra info Marja van der Ploeg studeerde aan de Muziek pedagogische academie in Leeuwarden orgel en kerkelijk orgelspel met als docenten Piet Post en Jan Jongepier. Ze studeerde af met aantekening voor Franse romantiek. Vanaf 1987 is ze als cantor-organist verbonden aan de protestantse Bethelkerk gemeente te Amsterdam – Noord. Sinds september 2013 is ze als dirigent verbonden aan het dameskoor Wijdewormer en sinds 2019 aan het dameskoor Quadijck. Marja is getrouwd met Tjeerd van der Ploeg, organist van de St. Christoforuskerk in Schagen.

Marja van der Ploeg heeft haar programma als titel meegegeven: “Spirituele Expressie”. Daarin laat zij muziek horen van componisten uit de Benelux en Frankrijk die zich lieten inspireren door de kerkelijke liturgie, de natuur of de menselijke stem. Zo speelt zij van de Belgische componist Joseph Jongen een “Chant de Mai”, je zou kunnen zeggen een lied voor sopraan en tenor.

Van de Luxemburgse monnik Dom. Paul Benoît die als organist de vieringen in het Benedictijnerklooster van Clervaux begeleidde, speelt zij enkele door hem in zijn monastieke cel gecomponeerde stukken voor liturgisch gebruik.

En dan muziek van een muzikaal buitenbeentje! Cor Kint. Deze in 1890 in Enkhuizen geboren musicus werd in 1909 altviolist van het Concertgebouw Orkest. Dit deed hij tot 1915 toen hij zich volledig wilde wijden aan het componeren. Zijn werken zijn in de vergetelheid geraakt, maar gelukkig zijn z’n vier bundels met orgelwerken een aantal jaren geleden opnieuw uitgebracht en Marja speelt van hem een schitterend Andante religioso.

Pareltjes van composities zijn de twaalf koralen op gregoriaanse melodieën van de in haar tijd beroemde Parijse organiste Jeanne Demessieux (1921-1968). Marja speelt drie van deze juweeltjes.

De suite van de veel te jong overleden Jehan Alain (1911-1940) is door zijn jongere zus Marie-Claire Alain (1926-2013) dertig jaar na zijn dood uitgegeven. Deze suite kenmerkt zich door ingetogenheid met zachte fluiten, voix célestes tot zeer uitbundige ritmes in het scherzo en een stralend koraal aan het einde.

Entree
De toegang bedraagt € 10,-. Dat is inclusief een drankje na het concert. Houdt wel de anderhalve meter afstand tot elkaar in de gaten!
     
Concert Orgelconcert ‘Louis Vierne 150 jaar’  
 
 
 
 
 
 
 
Datum 24 augustus
Dag maandag
Tijd 20.00 uur
Uitvoerenden Jaco van Leeuwen, organist
Muziek
werken van Whitlock, Jongen, Hagen en Vierne
Extra info
Entree De toegang bedraagt € 10,-. Dat is inclusief een drankje na het concert. Houdt wel de anderhalve meter afstand tot elkaar in de gaten!
   
Concert Orgelconcert ‘Hommage aan Charles Tournemire’  
Datum ’21 september 2020  
Dag maandag  
Tijd 20.00 uur  
Uitvoerenden Erik Jan Eradus  
Muziek programma volgt  
Extra info  
Entree De toegang bedraagt € 10,-. Dat is inclusief een drankje na het concert. Houdt wel de anderhalve meter afstand tot elkaar in de gaten!  
   
Concert ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins
 
 
 
 
 
 
 
 
Datum vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 29 april 2021
Dag vrijdag
Tijd 20.15 uur
Uitvoerenden Koor Canticum Novum uitgebreid met 85 projectzangers; Nederlands Begeleidingsorkest, Eline Welle, sopraan en Rick Zwart, bariton, o.l.v. Una Cintiņa
Muziek ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins
Extra info In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de huidige roerige tijd is het zeer belangrijk om daar bij stil te staan. Het kleinkoor Canticum Novum uit Alkmaar wil dit doen met de uitvoering van het muziekstuk “The Armed Man” van Karl Jenkins, begeleid door het symfonie orkest en aangevuld met projectzangers, alles onder leiding van Una Cintiņa. Tijdens de uitvoering wordt de ‘mee-gecomponeerde’ film vertoond bestaande uit historisch filmmateriaal, met beelden van oorlog.
Entree vanwege plaatsgebrek in de Laurentiuskerk uitgeweken naar de Grote Kerk, Koorstraat Alkmaar  € 27,50; kaarten te verkrijgen via de site van de Grote Kerk