Muziek in de Laurentius

Locatie St. Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68 te Alkmaar
Informatie orgel Een belangrijk instrument in deze kerk is het Pels-orgel, dat in 2016 niet alleen gerestaureerd is maar ook verplaatst naar de oorspronkelijke plek op de koorzolder, alwaar het geluid veel beter tot zijn recht komt. Meer over het orgel kunt u lezen bij de pagina over het Pels-orgel.
‘Verhuur’ kerk Voor gebruik van de Laurentiuskerk voor een concert of evenement kunt u contact opnemen met dhr. K. Groenland.
Eigen concerten De muziekcommissie houdt zich bezig met de door de commissie zelf georganiseerde concerten, contact via dhr. H. Smit.
     
Hieronder ziet u de concerten en andere evenementen die in de komende maanden in de Laurentiuskerk gehouden worden.
     
Concert
Concert “Summertime” door Duo Esmera +
voor orgel en countertenor + Engelse hoorn/hobo
 
Datum 20 augustus 2018
Dag maandag
Tijd 20.00 uur
Musici
Una Cintiņa (orgel) en Jean-Sebastien Beauvais (countertenor) + Elīna Kuduma (Engelse hoorn/hobo)
Muziek Werken van Handel, Schneider, Williams, Barber, Ireland, Aperāne, Bernstein en Purcell
Extra info

Organist Una Cintiņa en countertenor Jean Sebastian Beauvais vormen samen het Duo Esmera. Zij experimenteren graag met de ruimte en de mogelijkheden van zowel het instrument als de stem. Dit jaar hebben zij voor hun zomerconcerten de hoboïste Elīna Kuduma uitgenodigd. Zij speelt bij het Lets Nationaal Opera Orkest. De drie musici hebben muziek gekozen die beelden oproepen van zon, bloemen, liefde, dans en vredige landelijkheid. Echt zomers! Op het programma staat veel muziek van Engelse en Amerikaanse componisten. Onder andere de beroemde ode voor de Birthday of Queen Anne, die onlangs werd uitgevoerd bij hét Koninklijk huwelijk van dit jaar! De muziek van Henry Purcell, John Ireland en Ralph Vaughan Williams is bij veel muziekliefhebbers geliefd. En dat geldt ook voor Leonard Bernstein, die dit jaar 100 jaar geleden is geboren. Zijn Psalm 23 uit de Chicester Psalms is een van zijn meest ontroerende composities. Maar Duo Esmera zou zichzelf niet zijn als ze niet ook enkele onbekende composities zouden laten horen. Laat je verrassen in de schitterende ambiance van de Laurentiuskerk!

Entree Toegangsprijs € 8,- inclusief een glaasje wijn of fris na afloop
   
Concert Zomeravondconcert
 
Datum 15 september 2018  
Dag zaterdag  
Tijd 20.00 uur  
Organist Anna Karpenko  
Muziek Russische orgelmuziek van Suda, Sviridov en Kushnarev; en Franse orgelmuziek van Franck, Bonnet, Alain en Mulet
 
Extra info Concert georganiseerd door Stichting Vrienden van het Orgel Alkmaar
 
Entree € 10,00 (€ 8,00 voor Vrienden van het Orgel, Vrienden van de Grote Kerk en CJP)  
     
Concert Orgelconcert “eigentijdse muziek met menselijke maat”
 
Datum 24 september 2018  
Dag maandag  
Tijd 20.00 uur  
Organist Gijs Boelen  
Muziek Werken van Vasks, Idenstam, Zemzaris en Gijs Boelen  
Extra info  
Entree Toegangsprijs € 8,- inclusief een glaasje wijn of fris na afloop  
     
Concert “In memoriam” door Luna Kamerkoor
 
Datum 30 september 2018
 
Dag zondag
 
Tijd 15.00 uur  
Dirigent Wolfgang Lange
 
Organisten
Erik Jan Eradus en Gerben Budding
 
Uit te voeren werken
Maurice Duruflé: Requiem en Quartre motets sur des thèmes grégoriens en van Arvo Pärt: Salve Regina  
Extra info In dit concert staat het Requiem voor koor en orgel van Maurice Duruflé op het programma met als tegenhanger (of juist variant) van het Gregoriaans : de Tintinnabulistijl in het prachtige Salve Regina van Arvo Pärt in de versie voor koor en orgel.
Aan het eind van de vorige eeuw ontstond in Frankrijk een nieuwe stroming in de muziek, parallel aan de schilderkunst: het impressionisme. Maurice Duruflé (1902 – 1986) combineerde in zijn composities de “Franse” klank met veel oudere elementen, zoals het gregoriaans.
Het Requiem van Duruflé was een onmiddellijk succes en het is niet verwonderlijk in te zien waarom: in een steeds lawaaieriger en luidruchtiger wereld vormt het een meedogend en diepgevoelde compositie die tijdloze en grote spirituele waarden te bieden heeft. Hoewel er uitgebreid gregoriaanse melodieën als basis van de melodielijnen worden gebruikt, zijn het de harmonische wendingen die het werk een onmiskenbaar persoonlijk en modernistisch cachet geven. Duruflé zelf stelde met nadruk dat zijn gebruik van gregoriaans niet was bedoeld als een vorm van muzikaal escapisme in een eerder sereen en ver verleden. “Dit Requiem”, schreef hij, “is niet een etherisch werk dat zich loszingt van de wereldse zorg”. Eerder mikte de componist op een nadenken over de onveranderde waarheden “over de vrees van de mens die wordt geconfronteerd met de dood” en om tenslotte de troostende “vlucht van de ziel naar het paradijs” aan te tonen..
Het Luna Kamerkoor voert het Requiem, waarvan er drie versies bestaan, met orgel en 2 solisten uit. Op het programma staan ook de Quartre motets sur des thèmes grégoriens en het wonderbaarlijk verstillende Salve Regina van  Arvo Pärt.
 
Entree Voorverkoop €12,50; Aan de kassa €15,00
Kinderen tot 12 jaar gratis
Kaarten bestellen op: www.lunakamerkoor.nl/kaarten-bestellen